Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


August 2006


Raidet på The Pirate Bay


31. maj 2006 beslaglagde svensk politi en række servere tilhørende en svensk Internet-udbyder. De havde formastet sig til at have den kontroversielle søgemaskine The Pirate Bay som kunde. Raidet var ikke en almindelig fogedforretning. Det var beordret fra politisk hold og kom til at omfatte DNA-test, pinlige dokumenter og en vis folkelig opstand med demonstrationer i flere store svenske byer.


Lad os tage den fra begyndelsen:

Hvad var og er The Pirate Bay?

 
The Pirate Bay er en BitTorrent-søgemaskine. Det er her man går hen for at finde BitTorrent-filer. BitTorrent-filer er en art små links til store filer spredt ud over mange computere. Både Google og The Pirate Bay linker lystigt til dem. Forvis dig evt. ved at lave en sammenlignende søgning på fx. Debian/Deadwood (Google) eller Debian/Deadwood (The Pirate Bay).
BitTorrent-filer er intet værd medmindre man har et BitTorrent-program som fx BitComet eller Azureus. Men har man sådan et program, kan torrent-filen bruges til at downloade Debian og Deadwood med.
Det er holdet bag Debian (noget software til store virksomheder og store nørder) meget tilfredse med. De slipper billigere om ved at distribuere deres software. Holdet bag Deadwood (en amerikansk tv-serie) er dog næppe så tilfredse. Hvis folk bare kan downloade alle afsnittene, som andre folk har optaget fra tv, mener tv-folkene, at de har svært ved at sælge dyre DVD'er.
Derfor hader visse dele af underholdningsindustrien BitTorrent-søgemaskiner.
   

Verdenskendte brevskrivere

 
Den amerikanske underholdningsindustri hadede især også The Pirate Bay fordi de festlige svenskere altid svarede udsøgt morsomt, korrekt og uforskammet på alle deres henvendelser.
I brevene fra The Pirate Bay til den amerikanske underholdningsindustri fik de oppustede advokater altid at vide at:
1. The Pirate Bay er baseret i Sverige. I Sverige gælder svensk lov. Derfor nytter det ikke at citere amerikansk lov. Man er et pattebarn og en klovn, hvis man fortsætter.
2. At advokaterne ikke havde forstået de mest enkle dele af ophavsret og international ret.
3. At deres breve og svarene på dem ville blive udstillet i trusselsgalleriet på The Pirate bay.
Så, ikke bare var The Pirate Bay på juridisk sikker grund, de havde også den frækhed at grine offentligt ad underholdningsindustrien. Det tåler underholdningsindustrien ikke.
   

Rettens vej er ikke underholdningsindustriens vej

 
Det naturlige skridt ville have været at begære The Pirate Bay lukket ved fogedforbud. Eller bare have påbegyndt et civilt søgsmål med krav om ertsatning. Det er sådan man gør i retssamfund. Men så sent som november 2005 gentog den svenske kammeradvokat at The Pirate Bay tilsyneladende var på juridisk sikker grund. Og så er det jo ikke så sjovt at sagsøge dem på klassisk manér. Så The Pirate Bay fortsatte aldeles uhindret i over flere år som en af verdens største BitTorrent-søgemaskiner. Underholdningsindustrien arbejdede i denne periode hårdt for at tørre deres problem af på de svenske skatteydere. Og endelig, i slutningen af maj 2006, lykkedes det.   

Ydmygelser fra det offentlige

 
Den 31. maj blev Mikael Viborg opsøgt i hjemmet af Rikskriminalen (en svensk pendant til Rejseholdet). Mikael var manden bag de morsomme breve til underholdningsindustriens advokater. Han fik følgelig beslaglagt sine pc'er, flere personlige ejendele og blev kørt på stationen. Her blev han afhørt og tvunget til at afgive en DNA-prøve. En udemokratisk og usvensk behandling han selvsagt fandt dybt krænkende. Svensk politi fortsatte den autoritære stil ved at tilbageholde og forhøre en af hovedmændene bag The Pirate Bay i 6 timer - hvor han selvfølgelig blev nægtet advokat.
Samtidig var politiet i gang med at tømme server-rummet hos Internet-udbyderen, der var vært for thepiratebay.org.
Efter at have taget serverne mærket med "The Pirate Bay" fortsatte ordensmagten til andre skabe. Det var sandsynligvis tilfældigt. Men det lykkedes sjovt nok politiet at påføre Internet-udbyderen enorme økonomiske tab, at skræmme deres kunder væk og at lukke munden på underholdningsindustriens politiske modstandere i Piratbyrån. I ét hug. Det kunne næsten ligne bestillingsarbejde.
   

Sveriges Television undersøger

 
Så sent som i november 2005 siger kammeradvokaten at The Pirate Bay opererer inden for lovens rammer. I maj 2006 igangsætter det offentlige - af alle instanser - et meget vidtrækkende angreb på The Pirate Bay, deres Internet-udbyder, Internet-udbyderens kunder, skribenten af morsomme breve og underholdningsindustriens politiske modstandere. Hvad kan der være sket i mellemtiden?
Intet havde ændret sig på The Pirate Bay. Stedet har aldrig nogen sinde lagret uautoriserede kopier af ophavsretsbeskyttet materiale.
Det viste sig, at der var foregået en hjertelig brevveksling mellem den amerikanske underholdningsindustri, den amerikanske stat og den svenske stat. Den amerikanske stat og underholdningsindustri havde været den venlige vært for nogle hyggelige samtaler med svenske embedsmænd. Og dertil truet svenskerne med sanktioner i verdenshandelseregi, hvis de ikke fik gjort noget ved "Piratproblemet".
Og sådan kunne Sveriges Television den 20. juni 2006 fremlægge de relevante breve og bede de relevante embedsmænd forklare hvis interesser det egentlig var de tjente. Sveriges Televisions dækning af sagen var meget skarp og lærerigt.
   

Fordelene for underholdningsindustrien

 
Den indirekte vej har været et stort plus for den underholdningsindustri, der krævede en politisk og evt. økonomisk modstander raidet af politiet.
Til at begynde med skal de ikke betale en øre i erstatning til hverken Internet-udbyder eller berørte firmaer, der tilfældigvis delte Internet-udbyder med The Pirate Bay. Det er nu skatteydernes opgave at udrede erstatningen.
Underholdningsindustrien kan også vaske hænderne og sige at det jo var politiet, der lukkede munden på deres modstandere. Selv er de åh så demokratisk anlagt. Og at BitTorrent-søgemaskiner nok fejler et eller andet siden politiet raider dem.
Endelig vil det ved den kommende retssag ikke være de amerikansk finansierede advokater fra underholdningsindustrien mod The Pirate Bay. Det vil være det offentlige mod The Pirate Bay, og det kan også have en stor betydning for sagens udfald. Og for størrelsen af de eventuelle erstatninger til webhotellets kunder. Domstolene vil næppe rive særlig mange penge op ad statskassen.
   

Pressen og nettet virker

 
Hvad sker der mens nørder på Hviderussisk manér samles op og afhøres uden advokat og tvinges til at afgive DNA-prøver? Ikke så meget. Men bagefter sker der meget.
Nettet eksploderede med information om raidet på The Pirate Bay. Gamle og nye medier informerede grundigt og linkede løs til hinanden. Sveriges Television, IDG og Aftonbladet havde tæt dækning og imens røg sider rettet mod den engelsktalende verden op på fx. The Pirate Bay Issue - English Translation og Copyriot. Diverse fora på nettet svømmede over med facts og
gætterier om raidet. Der kom tegneserier om emnet. Selv svensk tv blev oversat til engelsk.
Også Det svenske Piratparti kunne træde i karakter og informere løs om raidet og de politiske konsekvenser.
Og de politiske konsekvenser er faktisk store. Hundredevis af nørder demonstrerede i de største svenske byer mod det upassende angreb på The Pirate Bay.
Folket, pressen og nettet viste i øvrigt på forbilledelig vis det demokratiske sindelag. Selvom politiet beslaglagde 140 servere fra forskellige firmaer kom historien alligevel ud.
   

Hvad sker der nu?

 
The Pirate Bay opererer stadig lystigt på thepiratebay.org. Søgemaskinen var oppe at køre igen i løbet af 48 timer i Holland. Senere flyttede den tilbage til Sverige hvor den i skrivende stund opererer fint. Mens myndighederne ser på.
Det utrolige i historien er jo, at søgemaskinen efter svensk lov er cirka lige så lovlig som Google. Den kan bare raides efter forgodtbefindende, når det svage demokrati i Sverige udsættes for pres.
Det er sikkert og vist at underholdningsindustrien allerede er i gang med at planlægge de næste herlige, oplysende og måske lidt truende møder for svenske embedsmænd.
   

Yderligere links

 
Copyriot har den bedste tidslinje om sagen.

The Pirate Bay. The Pirate Bay har også egen nyhedstjeneste.

Piratbyrån er en svensk græsrodsorganisation, der arbejder for en mere liberal ophavsretslov.

Piratpartiet er et svensk politisk parti, der arbejder for en mere liberal ophavsretslov.

Antipiratbyrån er underholdningsindustriens lobbyvirksomhed i Sverige. De arbejder for en mere restriktiv ophavsretslov.

Piratgruppen i Danmark

Antipiratgruppen i Danmark

BitTorrent forklaret grundigt (dansk forklaring)

Sveriges Television har flere timers udsendelser om de prækære juridiske omstændigheder. Hovedartiklen er USA pressade svenska regeringen: Hot om sanktioner bakom fildelarrazzia.

Læs også:

Ophavsret og -vrang
Næste slag: Omgåelse af tekniske foranstaltninger
Creative Commons på dansk
Maksimalisternes og ophavsretten
Grundbog om musik og ophavsret
Os nu
Kopikunst

Søndag Aften 08/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.